Vapaus valita

 En ole koskaan oikein sopeutunut "normaaliin" päivärytmiin. Jo kouluaikoina myöhästelin aamutunneilta jatkuvasti. Iltaisin taas mieleni tuotti jatkuvasti ideoita ja kukuin yömyöhään piirrellen, ommellen tai suunnitellen asioita. Oli oikeastaan aika luonnollista valita ravintola-ala tuolloin sillä aikaisia aamuja ei ole alalla koskaan ja hitaat aamut ovat minulle tärkeitä.

Silloin tällöin kaduttaa uravalintani, koska vuorotyö kulutti ja lopulta huomasin, että elämässä ei enää muuta ole kuin työ. Työstä saatava korvaus ei ollut niin suuri, että muusta elämästä kannatti luopua. Ravintolamaailmasta tuli koko elämä ja minulle se ei lopulta sopinutkaan. 

Ymmärrän kuitenkin jälkikäteen, että tein alanvalinnan sen hetkisten tietojeni ja osaamiseni mukaan. Sain arvokasta oppia työelämästä ja työyhteisössä elämisestä. Minut otettiin alunperin ravintolamaailmaan avosylin vastaan ja sain sieltä perheen. Eivät nämä vuodet ole todellakaan hukkaan menneet.

Korona-ajan lomautukset saivat minut huomaamaan, että unenlaatuni on ollut kuitenkin jo vuosia erittäin huono. Lomautuksen saatuani sain mahdollisuuden mennä nukkumaan aiemmin ja huomasin, että olen virkeämpi vähemmillä unilla kuin ennen. Ensimmäistä kertaa tuntuikin siltä, että saattaisin jopa sopeutua "normaaliin" päivärytmiin. 

Huomasin myös toisen asian. Minulle vapaus valita työaikani ja -paikkani on tärkeämpää kuin suuri palkka. Voisin hyvin tehdä vaikka neljäpäiväistä viikkoa pienemmällä palkalla, sillä asiat joista todella nautin ja joista saan voimaa, ovat ilmaisia ja aikaa vaativia. Elän loppujen lopuksi hyvin vähällä rahalla.

Olen erittäin innoissani myös ajatuksesta hakeutua sellaisiin töihin, jotka sopisivat minun elämäntyyliini parhaiten. Korona-ajan etätyöt ovat näyttäneet työnantajille, että työntekijät pystyvät hoitamaan työnsä muuallakin kuin toimistossa ja tulevaisuudessa uskon, että työajat ja työpaikat ovat joustavampia kuin ennen.

Myös ajatus siitä, että ei ole mikään pakko tyytyä mihinkään. Tiedän, että ravintola-alalle saan aina palata jos haluan. En tule putoamaan tyhjän päälle. Voin kieltäytyä työtarjouksesta jos työ ei edistä hyvinvointiani ja vastaa vaatimuksiani. Tiedän vihdoin mitä haluan ja minulla on vihdoin tavoitteita ja suunta mihin mennä. Hitaista aamuista nautin edelleen.

https://i.pinimg.com/originals/7c/24/d0/7c24d021d8732332e8387ab17b15c235.jpg


Kommentit