Laskelmia ja pohdintoja

 Joku joskus sanoi, että kuvittele elämäsi miljonäärinä. Millaista elämää eläisit? Sitten mieti mitä kaikkea noista asioista voisit tehdä ilman miljoonia. 

Jos saisin aivan kaiken mitä haluaisin, olisi se miljoonatalo merenrannalla ja rahaa niin paljon, että töihin ei tarvitsisi mennä ollenkaan. Talossa olisi kuntosali ja uima-allas ja voisin käyttää päivät treenaten, kasvattaen kasvejani, tehden hyvää ruokaa ja sisustaa huoneita persoonallisella tyylillä. Pihassa olisi kasvihuone, kasvimaa ja hedelmäpuita. Rannan tuntumassa olisi tyrnipensaita. Talon vieressä olisi metsä, josta saisin sienet ja marjat syksyllä. 

https://www.pitkajarvi.fi/fi/rantasauna


Kesällä olisi kiva kutsua ystäviä saunomaan ja istumaan iltaa puutarhaan. Talvella voisi kaivaa avannon rantasaunan luo ja nauttia tunnelmallisista saunahetkistä kynttilöiden valossa. Pystyn kuvittelemaan polun, jota pitkin pimeänä talvi-iltana kuljen talolta saunalle. Polku olisi valaistu lumilyhdyillä, jotka jo päivällä olisin rakentanut polun varteen.


Ja sitten takaisin kerrostalokaksiooni. Joka ei siis ole edes omani. Lottovoittoa ei tullut tänäkään lauantaina.

Yllätyin silti siitä kuinka loppujen lopuksi vaatimattomat unelmani ovatkaan. Jos otetaan pois sanat "miljoonatalo", "oma kuntosali", "uima-allas" ja "töihin ei tarvitsisi mennä ollenkaan", voisi kaiken toteuttaa ilman miljooniakin.

Metsään voi mennä ilmaiseksi keräämään marjat ja sienet vaikka joka syksy. Meillä on kaikilla jokamiehen oikeudet. Voin myös kasvattaa kasveja melko halvalla ja rahaa säästyisi ruokakuluissa. Pitäisi vain olla varaa taloon ja pihaan. 

Olisinko valmis luopumaan merenrannasta? En olisi. Luopuisin ennemmin juoksevasta vedestä ja viemäröinnistä kuin merestä. Talon olisi oltava siis mökki. Se olisi halvin vaihtoehto.

Katsoin etuovi.comista mökkejä meren rannalta ja joihin olisi silti tie perille. Noin. 150 000 € voisi saada jotain, joka vastaisi toiveitani.

https://yle.fi/uutiset/3-11228077

Sitten tämän hetkisiin varoihini. Olen onneksi aika pienimenoinen ihminen ja saanut säästettyäkin vuosien aikana. Asuntosäästötilillä on n.18 000 € ja säästötilillä on 10 000 €. Yhteensä säästettynä on siis 28 000 €. Säästöjä on jo ihan mukavasti, mutta vielä en silti saisi 150 000 € lainaa. Palkkani on ravintola-alalla yksinkertaisesti liian pieni. Lisäksi olen ollut lomautettuna viimeisen vuoden aikana kolme kertaa koronarajoitusten takia.

On saatava parempi palkka. Ravintola-alalla saan jo täydet ikälisät esimiespalkalla. Silti kuukausipalkkani jää alle 2400€. Se on vähemmän kuin lähes kaikilla muilla aloilla esimiestehtävissä. Kiinteistöpalvelualalla tosin taidetaan jäädä vielä tuonkin lukeman alapuolelle. On siis kouluttauduttava muualle, jotta saisin parempaa palkkaa. Korona-ajan opettamana olisi myös hyvä kouluttautua sellaiseen työhön, jota voisi tehdä etänä. On hajautettava omaa osaamista, jotta olisi töitä vaikka mikä katastrofi iskisi. 

Vaihtoehto 1: Ostan nyt mökin ja otan lainan sitä varten. Tekisin ravintolatyötä niin kuin nytkin tai ehkä enemmän, jotta saisin lainan maksettua.

Olisi kyllä mökki, mutta ei aikaa olla siellä. Lisäksi jos mökki olisi kaupungin ulkopuolella niin  työmatkoihin kuluisi vaan lisää aikaa. Ainiin ja mökki kun on loma-asunto niin siellä ei saisi edes asua pysyvästi. Täytyisi silti olla osoite kaupungissa. Pitäisikö vuokrata lisäksi vielä pieni yksiö, jotta voisi viikot asua siinä ja käydä töissä ja sitten viikonlopuksi karata mökille? Se olisi varmaan ainakin 600 € lisää menoja kuukaudessa. Alkaa kuulostaa jo ahdistavalta.

Vaihtoehto 2: Opiskelisin muutaman vuoden ja menettäisin ne vähätkin tulot, mutta sitten olisi myöhemmin mahdollista tienata paremmin ja tienata menetetyt säästöt takaisin? 

Voisin hakeutua työhön, jota voisin tehdä etänä mökiltäkin. Aikaa jäisi kasvimaan pitämiseen ja kaikkeen muuhun harrastamiseen. Tarvitseeko tätä edes miettiä?




Kommentit