Säästäjän vaatekaappi

Muoti ja vaateteollisuus on edelleen iso bisnes tässä maailmassa vaikka pyrimmekin kokoajan kohti kestävää kehitystä. Oikeasti pikamuoti ei nykymaailmassa ole enää hienoa ja siihen pukeutuminen ei ole ihailtavaa. On aika jättää pikamuoti historiaan ja alkaa oikeasti miettiä omia vaatevalintoja. Se säästää luontoa ja lompakkoa.

Pikamuotiin pukeutumisen vastakohta on oma henkilökohtainen tyyli. Sekin toki muuttuu ja kehittyy elämän myötä, mutta paljon hitaammin kuin muoti. Voi olla vaikeaa löytää oma tyyli jos on kasvanut maailmassa, jossa muoti muuttuu monta kertaa vuodessa. Itselleni tyylini löytäminen ainakin oli vaikeaa ja aikaa vievää.


OMA TYYLI

Oman tyylin löytämiseen auttaa muutama ajatus:

Mieti, mihin käytät päivässä aikasi. Mitä teet työksesi? Mitä harrastat vapaa-ajalla? Millainen sää on yleinen asuinpaikassasi?

Millaisesta tyylistä pidät? Oletko sporttinen, taiteellinen, naisellinen vai luonnollinen vai jotain muuta? Haluatko ilmaista musiikkimakuasi tai harrastustasi pukeutumisessasi?

Millaisista väreistä pidät? Lämpimistä vai kylmistä sävyistä? Tummista vai vaaleista väreistä?

Millaiset vaatteet sopivat vartalollesi? 


Pidin itse kokonaisen vuoden taukoa vaatteiden ostamisesta ja käytin lähes samoja vaatteita joka päivä. Tavallaan se oli vapauttavaa kun siihen tottui. Silti huomasin, että aloin vältellä joitain sosiaalisia tilanteita siksi, ettei ollut mitään päällepantavaa. Olen kylläkin kuullut, että näin tapahtuu myös niille, joilla on kaapit täynnä vaatteita.


OMA TYYLIANALYYSINI

Olen luonnollinen ja sporttinen tyyppi. Haluan, että vaatteeni ovat mukavat ja käytännölliset.

 -Vaatteissani pitää pystyä liikkumaan. 

Haluan myös ilmaista välillä taiteellista puoltani. 

Asun Suomessa ja meillä on täällä neljä eri vuodenaikaa. Asun myös sen verran lähellä rannikkoa, että koskaan ei ole kauhean kuuma eikä kylmäkään. Tuuli saattaa olla todella kova joskus.

 -Vaatteiden tulisi soveltua monenlaiseen säähän ja kerrospukeutumiseen.

Istun suuren osan päivästäni ja tykkään liikkua vapaa-ajallani metsässä ja käydä kahviloissa. Kuljen kaikkialle pyörällä tai kävellen.

-Tarvitsen käytännöllisiä ja siistejä vaatteita.

Pidän neutraaleista väreistä ja kaikista syksyn väreistä. Myös vihreään taittuvat siniset ovat kauniita mielestäni. Yritän välttää mustaa. Siinä näkyy eläinten karvat ja väri on tosi jyrkkä omaan vaaleaan väritykseeni verrattuna.

-Yritän rajata värit ja sävyt niin, että kaikkia vaatteitani voisi yhdistää toisiinsa. Neutraaleimmat värit perusvaatteisiin ja isoihin pintoihin ja kirkkaammat värit pieniin pintoihin kuten asusteisiin.

Vartaloltani olen lyhyt ja lihaksikas. Väärillä vaatevalinnoilla näytän muodottomalta pikkupallolta ja hyvin istuvilla vaatteilla näytän voimakkaalta ja siitä pidän.

-Vältän rönsyileviä vaatteita. Vaatteen tulee istua hyvin ja materiaalin täytyy laskeutua helposti. Varsinkin hartioista vaatteeni tulee istua hyvin, sillä hartiani ovat leveät ja ne asettaa raamit koko vartalolle.


TUUMASTA TOIMEEN

Tein kokonaisen Excel-taulukon kaikista vaatteista mitä omistin (lukuun ottamatta treenivaatteita). Katsoin myös Pinterestistä asukokonaisuuksia, joista pidän. Mietin mitä minulta puuttui ja mitä en oikeastaan tarvitse. Kiinnitin huomiota myös värien yhteensopivuuteen. 

Päätin vaatekaappini perusrungon. Päädyin rakentamaan rungon neutraaleista melko klassisista ja yksinkertaisista vaatteista. Kiinnitin huomiota myös käytännöllisyyteen. Esimerkiksi pitkä parka tai trenssi tuulen ja veden pitävästä materiaalista on vaatekaappini tärkeimpiä kappaleita. Suosin myös matalia kenkiä sillä kuljen ilman autoa kaikkialle. Korot saavat olla paksut tai kiila-malliset jos haluan kenkiin korkoa. 

Taiteellista puoltani päätin ilmaista niin, että pidin jokaisesta vaatekategoriasta (housuista, paidoista, takeista) yhden vähän erikoisemman kappaleen. Luovuutta ilmennän enemmän asusteissani, koska niitä voi helpommin vaihdella tunnetilan mukaan.

Kun on oikeasti kartoittanut täysin sen millaisia vaatteita omistaa ja mitä tarvitsee, niin välttyy hutiostoksilta ja säästyy huomattavasti rahaa. Vaatteiden laatuun voi panostaa silloin enemmän ja laadukkaita vaatteita on järkevämpää myös korjata ja huoltaa.


KOSKA ON PARAS AIKA SHOPPAILLA?

Kun on määrittänyt lempivärinsä niin tietää myös koska on paras aika shoppailla. Itselläni se on nyt kun kaupoissa myydään syksyn sävyisiä vaatteita. Syksyisin saa myös ostettua käytännöllisiä vaatteita, kuten perusneuleita, joita voi pitää ympäri vuoden. Syksyisin teen usein eniten vaateostoksia täyteen hintaan ja usein jopa säästän rahaa syksyn vaateostoksia varten. Muina vuodenaikoina ostelen vain joitain harvoja vaatekappaleita ja nekin kirppareilta ja second hand-liikkeistä. 

Tummista ja voimakkaista väreistä pitävät saavat parhaat ostokset tehtyä alkutalvesta ja pastellivärien ystävät löytävät vaatteensa kaupoista keväisin. En pysty suosittelemaan kenellekään Suomessa asuvalle vaatevaraston kokoamista kesällä. Kesä ja helleilmat ovat niin harvassa täällä (nim. "ainakin 30 paria bikinejä laatikossa turhaan") 

Kokojen laidoilla olevat suuret ja pienet ihmiset voivat usein odotella alennusmyynteihin, sillä he hyötyvät alennusmyynneistä parhaiten.


Itse etsin tällä hetkellä vielä yhtä täydellistä paria luottofarkkuja ja sitten saan olla hetken taas ihan rauhassa ilman vaatestressiä.





Kommentit